Blog

Rob Scholte

R

Museum de Fundatie heeft een overzichtstentoonstelling van Rob Scholte. Wat mij betreft een van de grootste hedendaagse Nederlandse kunstenaars.
De expositie richt zich voornamelijk op zijn schilderkunst en draagt de titel ‘Reproductie Verplicht’. Met de titel en een aantal van zijn schilderijen maakt Scholte duidelijk dat reproductie is een belangrijk onderdeel in het leven van een kunstenaar. Het publiek ziet kunstwerken immers eerder en vaker via boeken, websites en tijdschriften. Daarnaast kopiĆ«ren kunstenaars onderwerpen en thema’s van elkaar om er een eigen draai aan te geven.

In een expositie van vijfendertig jaar geleden zorgde dat voor enige ophef. Een museumbezoeker had opgemerkt dat Scholte zijn ‘Utopia’ wel heel sterke gelijkenis vertoonde met een foto van het bewegende beeld ‘Utopia’ van Paul Spooner. Dezelfde houten vrouwfiguur, dezelfde sofa, dezelfde poses en dezelfde kat aan het voeteneind. Slechts de Anubis (met dienblad) is vervangen door een donker jongetje. De foto werd naar de redactie van het NRC gestuurd, waarop Bas Roodnat een artikel schreef waarin hij nadrukkelijk de vraag stelde of zoiets nou plagiaat was of niet.

Scholte reageerde hierop door het krantenartikel op groot formaat volledig over te schilderen en doopte het schilderij ‘Nostalgia’.

In het artikel verweert Scholte zich door te zeggen dat hij de foto inderdaad als voorbeeld voor zijn schilderij had gebruikt: “Ik werk altijd met dat soort materiaal, dat mij uit allerlei media, uittijdschriften tegemoet komt. Ik rangschik de dingen in een andere volgorde. Het was absoluut een Olympia die in mijn serie paste, ik ben nu aan het vierde schilderij ervan bezig.”

Deze werkwijze komt goed naar voren uit de werken van Scholte en maakt de expositie een aanrader. Zowel “Utopia’ als ‘Nostalgia’ zijn er te bezichtigen.

Utopia – Rob Scholte
Nostalgia – Rob Scholte
Artikel over ‘Utopia’ – NRC 3 december 1987