Blog

Traces

T

Afgelopen zaterdag opende Museum Hilversum de expositie ‘Traces’. Het bestaat uit werk van Ilona Langbroek en Paul Cupido, beiden nog maar net vijftigers. Niet zo lang geleden studeerden zij cum laude af op de Fotoacademie. Cupido in 2017 en 2019. De kwaliteit van hun werk en de publieke waardering ervan schenkt hoop aan andere wat oudere fotografen die nog een dergelijke carrière ambiëren en zich afvragen of ze nog wat.

Langbroek haar foto’s worden op twee etages tentoongesteld. De portretten van vrouwen in prachtige gewaden in verstilde poses in een archaïsch gebouw, waarbij het binnenvallende daglicht een belangrijke rol speelt eisen meteen de aandacht. Enkelen deden mij denken aan het project Xteriors van Desiree Dolron en al snel bleek dat deze associatie niet zo raar was, omdat beide dames portretten in kasteel Landhuis Oud Amelisweerd te Bunnik hebben geschoten.

De gezichten van de door Langbroek geportretteerde dames zijn van de kijker afgewend of worden gedeeltelijk bedekt. Geen enkel model kijkt je in de ogen. De kleding en de sieraden zijn prachtig en staan vaak symbool voor iets. Zo geeft Langbroek vorm aan de emoties van mensen die in Nederlands Indië in deze prachtige gewaden rondliepen en na de onafhankelijkheid van Indonesië gedwongen werden om naar Nederland verhuizen waar zij zich ontaard en onbegrepen voelden. Naast haar portretten zijn ook prachtige gestileerde stillevens en een impressionistische foto van de maan te zien die eveneens refereren aan het leven in het Nederlands-Indië van toen.

De onderste verdieping toont het werk van Cupido waarvan de video-art ‘Remembering You’ een groot gedeelte in neemt. In de video speelt een vrouw de hoofdrol. Ze is op verschillende locaties en emotionele staten in de natuur te zien waarbij de video, voorzien van een hypnotiserende soundtrack, opbouwt naar een tafereel waarbij de vrouw je met betraande ogen aankijkt. In dezelfde ruimte hangen ook foto’s van Cupido die net als zijn video aan herinneringen en gebeurtenissen uit zijn leven gelinkt zijn, maar ruimte aan de kijker overlaten om er een eigen verhaal aan te hangen.

‘Traces’ is een van de jaarlijkse exposities van Museum Hilversum waarbij een Hilversumse mediakunstenaar zijn of haar werk exposeert. Dit jaar zijn het dus twee kunstenaars.

Aanrader!!!

Daydreams – Ilona Langbroek 2021
Love Lost – Ilona Langbroek 2021
Longing for Insulinde – Ilona Langbroek 2021
Bogoriana – Ilona Langbroek 2022