Blog

William Rutten

W

In Museum Hilversum is nu ‘Icons’ te zien, een overzichtstentoonstelling van vakfotograaf William Rutten. De expositie toont foto’s die hij in zijn indrukwekkende carrière van 35 jaar heeft gemaakt. Gisteren nam ik een kijkje.

Het was al gauw duidelijk dat er maar weinig ‘icons’ niet voor de lens van William hebben gestaan. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit rocksterren, volkszangers, popzangers, televisiesterren en acteurs uit binnen- en buitenland. Zijn foto’s hebben niet zozeer een artistieke waarde, maar zijn wel van een hoogwaardige kwaliteit.

Een video toont William Rutten in de jaren negentig.  Een langharige versie van Rutten laat zijn werk zien. Hij weet duidelijk wat hij wil en heeft al enige ervaring en zelfvertrouwen, maar laat ook weten dat hij zich nog van zijn stuk kan laten brengen door artiesten als Steve Tyler die hem op de kast wist te jagen.

In een andere video showt Rutten zijn studio, die door aanwas van apparatuur te klein is geworden. William is op zoek naar een grotere ruimte, waar hij zijn apparatuur en de memorabilia van sterren kwijt kan.

Via een begeleidende online app op je telefoon vertelt William dat zijn modellen hem dierbaar zijn. Dat is blijkbaar geheel wederzijds want sterren keren graag terug bij William en William is welkom bij hen.

De verhalen geven de foto’s betekenis. William vertelt een prachtig verhaal over een shoot van Robbie Williams in L.A. waarbij Williams ineens vroeg: “William, do you want to see my dark side?” De tentoongestelde foto is degene die daarna is gemaakt. 

William spreekt liefdevol over zijn modellen en het wordt je langzaam duidelijk hoe doorzettingsvermogen,  bravoure, passie en interesse je een eind op weg kunnen helpen om topfotograaf te worden.